Červená je farba života. Spája sa s láskou, túžbou a vášňou, symbolizuje elán, nadšenie, radosť aj energiu. Je to teplá, stimulujúca farba, ktorá má schopnosť dodať nám odvahu.

História červenej je bohatá a zaujímavá. Vedeli ste napríklad, že červená spoločne s bielou a čiernou bola prvou farbou, ktorá sa v praveku používala na nástenné maľby? Farbivo vyrábané z minerálu hematitu slúžilo na stvárnenie zvieracích a ľudských postáv. V rímskej mytológii bola červená spätá s krvou a odvahou, preto sa stala farbou armády. Patrila ale aj nevestám, ktoré nosili červený šál symbolizujúci plodnosť a lásku. A v čínskej tradícii je červená farbou šťastia.

Ako nosiť červenú

Na rozdiel od upokojujúcej zelenej či modrej červená prináša energiu, stimuluje. Býva výrazom moci a dominancie. Vo svete módy a krásy si s červenou spájame predovšetkým odvážne a temperamentné ženy, ktoré sú rady stredobodom pozornosti. Ide o výraznú farbu, ktorá zaručene pritiahne pohľady ostatných.

Bola by ale škoda nedať jej šancu len preto, že vám extravagantný štýl nie je vlastný. Dajú sa vybrať také šperky, ktoré budú pôsobiť veľmi jemne aj s červeným kameňom. Napríklad minimalistické napichovačky s rubínmi alebo zlatý náramok s drobným drahokamom predstavujú decentné doplnky, ktoré je možné nosiť každý deň.

rubín v srdcovom výbere - KLENOTA rubínové šperky zo žltého 14-karátového zlata - KLENOTA

Červené drahokamy v prírode a v šperkoch

Čisto červené drahokamy sú v prírode pomerne vzácne. Aj preto sú vysoko cenené. Väčšinou sa totiž s červenou spája ešte sekundárne sfarbenie, ktoré máva najčastejšie podobu fialového, ružového alebo oranžového nádychu. Okrem toho ovplyvňuje hodnotu drahokamu aj intenzita farby, tzv. saturácia. Všeobecne platí, že sýtejšie odtiene sú atraktívnejšie a raritnejšie.

Najznámejším, najcennejším a navyše nádherne čisto červeným kameňom je dozaista rubín. Ten kraľuje aj šperkom KLENOTA zdobeným červeným drahokamom. Medzi ďalšie obľúbené šperkové kamene, s ktorými sa stretnete aj v našej ponuke, patrí almandín a rhodolit (oba patria medzi granáty), rubelit a spinel. A v našej dizajnovej kolekcii Seasons nájdete aj koral a karneol.

Rubín: kameň mieru a dobrých vzťahov

Rubín patrí medzi najvzácnejšie drahokamy na našej planéte. Jedná sa o červený variant minerálu korundu, na tvrdostnej stupnici ho teda nájdeme hneď za najtvrdším diamantom. Medzi korundy radíme aj zafír – okrem červeného variantu korundu sa všetky ostatné (modrá, žltá a ďalšie) nazývajú zafíry. V niektorých prípadoch sa ani odborníci nemôžu zhodnúť, či korund ružovej farby označiť za ružový zafír, alebo svetlý rubín.

Jasne sfarbený rubín vo väčších veľkostiach je naozaj raritný a môže dosahovať aj vyššiu hodnotu ako diamant o rovnakej váhe. Rubín je pre svoju ušľachtilosť výbornou alternatívou k diamantu pri zásnubných prsteňoch. Skvele vyniká v žltom aj bielom zlate, harmonickú kombináciu potom tvorí so zlatom ružovým.

V dávnych dobách sa verilo, že ak rubín vložíte do vody, vďaka svojmu vnútornému ohňu ju dokáže priviesť do varu. Hodí sa k znameniam Škorpióna, Leva a Barana a bude skvelým darčekom k 40. výročiu svadby, ktorému sa hovorí aj rubínová svadba.

rubínové šperky z bieleho 14-karátového zlata - KLENOTA

Granát: kameň cestovateľov a odvahy

Meno granát označuje početnú skupinu minerálov, ktoré sa môžu svojimi vlastnosťami a farbou veľmi líšiť. Svetoznámym zástupcom je aj český granát, ktorý má v Českej republike históriu siahajúcu až k dobe Rudolfa II a dodnes je považovaný za národný poklad. Aj ďalší zástupcovia rodiny granátov si ale zaslúžia pozornosť a právom sa tešia v šperkárstve stále väčšej obľube. V posledných rokoch sa presadzujú aj doposiaľ málo známe granáty, ako je červenofialový rhodolit alebo zelený tsavorit.

V granátových šperkoch KLENOTA používame temne červený almandín. Nadčasový, čistý dizajn dáva krásne vyniknúť jeho sýtej farbe. Najviac mu to pristane v kombinácii so žltým zlatom a čírymi diamantmi. V ponuke KLENOTA nájdete moderné granátové náušnice, náhrdelníky aj prstene.

Granát je ideálnym kameňom pre tých, ktorí sa narodili v januári. Hodí sa aj ako darček k druhému výročiu svadby.

prsteň s granátom v žltom zlate s diamantmi - KLENOTA granát - KLENOTA

Rhodolit: kameň inšpirácie a vnútornej rovnováhy

Pozoruhodným odtieňom červenej s ružovofialovým podtónom sa vyznačuje ďalší drahokam z rodiny granátov - rhodolit. Oproti „klasickému“ granátu almandínu pôsobí táto farba chladnejším a jasnejším dojmom. Rhodolit bol objavený až na konci 19. storočia v severnej Karolíne v USA. Pomenovaný bol po ružovom kvete rododendronu, ktorý práve v tejto oblasti hojne rastie.

Tento drahokam, ktorý ešte nedávno nebol tak známy, je dnes na vzostupe. Predstavuje totiž zaujímavú alternatívu k vzácnejšiemu rubínu. V šperkoch KLENOTA je najčastejšie osadený do ružového zlata, čím vzniká jemný, romantický dojem.

Rhodolit je kameňom mesiaca januára a môže byť tiež vhodným darčekom k 15. výročiu svadby.

prívesok s rodolitom v ružovom zlate - KLENOTA zlatý náhrdelník s rubelitom v 14-karátovom zlate - KLENOTA

Červený diamant: kameň večnosti a sily

Do vycibrenej spoločnosti červených kameňov patrí samozrejme aj červený diamant. Jedná sa o najdrahší a najvzácnejší drahokam sveta. Diamanty s prírodným červeným sfarbením bez sekundárnych odtieňov sú rarita a väčšina z nich neprekračuje hranicu jedného karátu. Doteraz bolo vyťažených iba 30 kusov čisto červených diamantov na celom svete a do aukcií sa dostávajú len veľmi zriedka.

Najväčší červený diamant, ktorý nesie názov Moussaif Red, bol objavený v Brazílii v roku 1989. Váži 5,11 karátu (1,022 gramu) a jeho odhadovaná hodnota dosahuje neuveriteľných 20 miliónov dolárov.

Rubelit: kameň túžby a radosti zo života

Rubelit je červený variant turmalínu, čo je menej známy, avšak očarujúci drahokam. Turmalín vyniká tým, že sa prirodzene vyskytuje takmer vo všetkých farbách, výnimkou nie sú ani viacfarebné kusy. Rubelity sa pýšia krásnou červenou farbou, ktorá môže prechádzať do fialovej až ružovej, niekedy aj do ľahko hnedastých tónov.

Nádherný odtieň turmalínu rubelitu dokonale podčiarkuje biele zlato a číre diamanty. Skvelou a originálnou voľbou pre zásnubný prsteň môže byť nežný prstienok s rubelitom v ružovom zlate.

O rubelitoch sa traduje, že majú pozitívny vplyv na ženy, ktoré ich nosia. Vďaka svojej vášnivej farbe v nich vraj prebúdzajú zmyselnosť a radosť zo života. Z hľadiska astrológie rubelity svedčia znamením Váh, Škorpióna a Rýb. Vhodné sú ako darček k 8. výročiu svadby.

Rubelitový prsteň so vzorom halo v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA

Spinel: kameň mladosti a energie

Tento drahokam so zaujímavou červenou farbou bol v histórii šperkárstva trochu prehliadaný. Je to možno dané tým, že bol gemológmi definovaný až v 16. storočí. Dovtedy bol zamieňaný za rubín, pretože sa mu vizuálne veľmi podobá. Prekrásne spinely zdobia aj českú Svätováclavskú korunu. Typické je pre spinel červené sfarbenie, ale môžeme sa stretnúť aj s kúskami v kobaltovej modrej, purpurovej či dokonca čiernej.

Spinel je priradený k mesiacu augustu, takže poteší napríklad ako letný narodeninový darček. Prospieva tiež ľuďom v znamení Škorpióna a Strelca. U svojho nositeľa vraj podporuje vitalitu a ochraňuje ho.

náušnice s červeným spinelom - KLENOTA dizajnová krabica - KLENOTA