Na každom novom kúsku oblečenia býva našitá ceduľka s inštrukciami, ako s ním zaobchádzať. Nasledujúce riadky sa budú snažiť o niečo podobné. Prinesú vám všeobecné rady a tipy, ako sa o šperky s drahokamami starať a poradia, čomu sa radšej vyvarovať.

Aby drahokamy žiarili a robili vám radosť každý deň

Väčšinu minerálov je najlepšie vyčistiť vlažnou jarovou vodou za pomoci detskej kefky na zuby. Doprajte svojim šperkom s kameňmi raz za čas umývací kúpeľ. Ako na to? V miske rozmiešajte vlažnú vodu s kvapkou jari alebo tekutého mydla, vložte do nej šperk a nechajte ho niekoľko minút odpočívať. Usadené nečistoty ľahko dočistíte za pomoci kefky s mäkkými štetinami. Ďalším krokom domácej očisty je opláchnutie pod tečúcou vodou rovnakej teploty. To je veľmi dôležité, pretože niektoré kamene neznesú horúcu vodu a nemali by sa vystavovať ani teplotným šokom. Na záver odložte šperk na handričku alebo papierovú utierku, a nechajte ho voľne uschnúť. Ak sa ponáhľate, môžete šperk s kameňom utrieť a vyleštiť mäkkou handričkou. Jednoduché, rýchle, bezpečné.

Odporúčame sa vyhnúť:

  • Umývaniu v umývadle - šperk by mohol vykĺznuť.
  • Fénovaniu - vysoká teplota môže kameň poškodiť.
  • Kovovým predmetom - na odstránenie nečistôt z ťažko prístupného miesta nepoužívajte predmety ako špendlíky alebo pinzety, skúste radšej špáradlo.

Nosenie

Niektoré drahokamy, vzhľadom k svojej chúlostivosť alebo krehkosti, vyžadujú opatrnosť pri zaobchádzaní. Tu je vhodné pripomenúť hlavne smaragd (Dôležité je vypichnúť hlavne smaragd?). Veľa záleží aj na vašom životnom štýle a povolaniu. Ak ste veľa v pohybe alebo je charakter vašej práce taký, že sa šperky ľahko dostanú do kontaktu s tvrdými predmetmi alebo dokonca hrozí ich strata, radšej ich odložte. Dobré je na tento faktor myslieť už pri výbere šperku. Niektoré typy osadenia, predovšetkým typ bezel, kedy kameň obklopuje dookola kovová obruba, poskytujú zvýšenú ochranu kameňa pred poškodením.

Pri nosení viacerých šperkov súčasne môže váš drahokam takisto prísť k úhone. Stáva sa to napríklad u dvoch prsteňov, ktoré spolu susedia na ruke. Pokiaľ má prsteň osadenú obrúčku drahokamami a otiera sa o prsteň na vedľajšom prste, môže dôjsť k poškriabaniu alebo k odraniu hrán kameňov. Nezostáva potom, ako ich nechať vyfasovať a skúsiť znova prebrúsiť.

V niektorých situáciách je lepšie nechať šperky doma alebo ich schovať na bezpečné miesto. Tým nie je kapsička s drobnými v peňaženke, ale ideálne látkové alebo plastové vrecúško. Urobte tak pred športom, návštevou bazéna či sauny, pred opaľovaním alebo počas radovánok pri mori či jazere. Mnohé kamene sú citlivé na slnečné lúče a mohlo by dôjsť k zmene či vyblednutiu farby.


Skladovanie

Ako so šperkmi zaobchádzame, keď ich práve nenosíme, má tiež do značnej miery vplyv na ich krásu a životnosť. Všetky šperky s drahokamami odporúčame uchovávať v uzavretej krabičke, kde budú chránené proti prachu. Ten totiž obsahuje kremičité čiastočky a môže poškodzovať minerály, najmä tie, ktoré sú mäkšie. Samozrejme sa jedná o dlhodobejší proces, avšak je lepšie tomu predchádzať. Niektoré minerály je dobré chrániť aj pred denným svetlom, pretože môžu časom strácať farbu. Hlavne tie, ktoré boli upravené ožiarením. Ideálne je tiež zamedziť vzájomnému kontaktu šperkov, aby sa nepoškodili a nepoškriabali. Najlepšie nám k tomu poslúžia malé uzatvárateľné sáčky, do ktorých môžeme šperky jednotlivo uložiť.

 skladovanie šperkov - náhrdelníka KLENOTA

Kontrola

Raz za čas sa oplatí skontrolovať upevnenie kameňa vo šperku. Ak sa hýbe alebo povolili krapne, ktoré ho držia, šperk radšej nenoste. Hrozilo by vypadnutie kameňa. Odstáte krapne sa môžu o čokoľvek zachytiť a odlomiť. V týchto prípadoch radšej zamierte do svojho klenotníctva, kde sa faser postará o nápravu.


Drahokamy a ich špecifiká

Akvamarín

je priesvitný drahokam modrej farby. Jedná sa o veľmi nežný kameň, ktorý málokedy obsahuje inklúzie alebo praskliny, napriek tomu je relatívne krehký. Zaobchádzajte s ním preto opatrne, snažte sa vyhnúť nárazom a úderom, ktoré by ho mohli rozlomiť. Po nejakej dobe pravidelného nosenia sa môže stať, že usadené nečistoty začnú uberať kameňu na lesku a kráse. V takom prípade šperk ponorte do mydlovej vody, nechajte ho chvíľku odmočiť, dočistite jemnou kefkou a opláchnite. Šperk bude vyzerať opäť ako nový.

Šperky akvamarín - KLENOTA

Morganit

môže obsahovať plynné alebo plynovo kvapalné inklúzie. Tie našťastie nebývajú okom viditeľné, takže kameň vyzerá celistvo. Avšak, práve kvôli nim by sme nemali morganit vystavovať náhlym zmenám teplôt. Morganity sú priesvitné, teda je vidieť každé znečistenie kameňa, ktoré mu uberá na kráse a lesku. Preto je nutné tieto ružové drahokamy častejšie opatrne čistiť. Postupujte rovnako ako pri čistení akvamarínu. Morganit odporúčame uchovávať v uzavretej krabičke, pretože pri dlhodobom vystavení dennému svetlu by mohol blednúť.

Šperky morganit - KLENOTA

Vltavíny

možno nazvať vzhľadom k ich chemickému zloženiu prírodným sklom. V surovom stave sa vyznačujú nepravidelnou členitosťou povrchu, ktorej sa hovorí skulptácia. Niektoré časti môžu vyčnievať a byť tak náchylné k odlomeniu. Vltavín môže obsahovať inklúzie, preto ho neukladajte do horúcej vody, mohol by prasknúť. Surové aj brúsené vltavíny čistite v jarovej alebo mydlovej vodě pomocou jemnej kefky.

Šperky Vltavín - KLENOTA

Labradorit, slnečný a mesačný kameň

patria do rovnakej skupiny minerálov, a preto k nim pristupujeme rovnako. Na Mohsovej škále tvrdosti im prináleží hodnota 6 - 6,5, sú teda skôr mäkšie. Snažte sa preto nevystavovať ich kontaktu s kovovými predmetmi i ostatnými šperkmi. Vyvarujte sa horúcej vody, pretože tento živec vďaka svojmu vnútornému usporiadaniu pri rýchlej zmene teploty puká. Čistite ich opatrne vlažnou jarovou alebo mydlovou vodou za použitia veľmi jemnej kefky.


Tanzanit

na škále tvrdosti dosahuje stupňa 6 - 7, a tak by nemal prichádzať do kontaktu s ostrými predmetmi. Čistite ho v jarovej či mydlovej vode s použitím jemnej kefky. Ultrazvuková čistička pre tanzanit vhodná nie je.

Šperky Tanzanit - KLENOTA

Granáty

(tsavorit, almandin, rhodolit) čistite v jarovej alebo mydlovej vode a prípadné usadeniny odstraňujte jemnou kefkou. Pri väčšom znečistení granátového šperku (s výnimkou českých granátov vo starožitných šperkoch) môžu pomôcť niektoré kyseliny alebo zásady, to však patrí do rúk odborníkom. Neodporúčame čistenie v pare.


Ametyst, citrín, krištáľ, ruženín a záhneda

patria do kategórie krištáľov. Sú to odolné minerály, ktoré môžete čistiť ako v mydlovej alebo jarovej vode, tak i ultrazvukom. Ametyst môže vplyvom dlhodobého vystavenia slnečnému žiareniu blednúť. Je to naozaj dlhodobý a úplne prirodzený proces, ktorý môžete čiastočne spomaliť tým, že ho budete skladovať uzavretý v krabičke.

Šperky ametyst - KLENOTA

Rubelit

je odrodou turmalínu. Na čistenie je vhodná jarová alebo mydlová voda, naopak sa neodporúča čistiť v ultrazvukovom kúpeli. Pri väčšom znečistení ho prenechajte radšej odborníkovi. Turmalíny majú jednu zvláštnu vlastnosť, a to že priťahujú prach. Preto ich odporúčame ukladať do krabičky.

Šperky Rubelit - KLENOTA

Smaragd

je tradičný drahokam používaný v klenotoch po tisícročia. Kvalita jeho nálezísk klesá, preto sa dnes nezriedka vylepšuje olejom. Ten vyplní aj tie najmenšie prasklinky a opticky ich zacelí. Kameň vďaka tomu vyzerá celistvejší. Čistenie vykonávajte ideálne iba vlhčenou handričkou. Ošetrenie v mydlovej vode je tiež možné, ale skráťte ho na nevyhnutne potrebný čas. Aj tak počítajte s tým, že sa olej čiastočne vymyje, a kameň bude možno vizuálne menej atraktívny. Nejedná sa však o trvalú zmenu. K návratu do pôvodného stavu, stačí na povrch kameňa naniesť olej, napríklad pomocou kozmetickej vatovej tyčinky. Po nasiaknutí prebytočnú mastnotu zotrite suchou handričkou, aby sa na kameň nelepil prach. Ultrazvuk ani para nie sú vhodné. Komplikovanejšiu údržbu prenechajte odborníkom.

Šperky smaragd - KLENOTA

Peridot

čiže olivín je krehký minerál, zaobchádzajte s ním preto opatrne. Pre jeho očistu voľte ideálne mydlovú alebo jarovú vodu a jemnú kefku. Neodporúčame ultrazvuk ani čistenie v pare.


Rubín a zafír

sú korundy, ktoré na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahujú na predposlednú 9. priečku. Nemusíte sa u nich teda toľko obávať poškodenia. Veľmi dobre tiež znášajú čistenie ultrazvukom alebo parou.

šperky safír - KLENOTA

Topás

je krehký minerál, ktorý sa ľahko štiepi, a tak mu nemusí svedčiť horúca voda. Zle znáša ultrazvuk alebo čistenie parou. Preto ho umývajte len vo vlažnej vode s trochou mydla alebo jari. Ak boli topásy upravené žíhaním alebo ožiarením, môžu strácať na svetle svoju farbu. Určite neurobíte chybu, keď svoje topásové klenoty budete uchovávať v uzavretej krabičke.


Diamant

je síce najtvrdším prírodným minerálom na Zemi, zároveň je ale krehký. Chráňte ho preto pred nárazmi a zaobchádzajte s ním opatrne. Na čistenie používajte mydlovú či jarovú vodu, diamant ale dobre znáša aj ultrazvuk.

šperky diamant - KLENOTA

Spinel

je minerál pomerne tvrdý a dobre znáša čistenie v ultrazvuku. Doma ho môžete bez obáv umývať v teplej vode s kvapkou jari alebo mydla a čistiť kefkou.


Ako udržať perly stále krásne

Najcitlivejšie minerály patria do skupiny organolitov. Jedná sa o materiály pochádzajúce zo živých organizmov alebo vzniknuté ich pôsobením. Radíme medzi ne predovšetkým perly a koraly. Niektoré pravidlá, ktoré bez obáv môžeme uplatniť pri starostlivosti o iné kamene, tu neplatia.

Perly sú veľmi mäkké a krehké. Pokiaľ do nich nedopatrením rypneme, môžeme ich ľahko poškodiť. Nesmú byť vystavené vysokým teplotám, pretože by mohli prasknúť, sčernieť, stratiť lesk a nakoniec sa rozpadnúť na prášok. Nemali by prísť do kontaktu ani s chemickými látkami, ako sú parfumy, make-up, krémy a ďalšie kozmetické produkty. Preto dodržujte postup, kedy sa perly nasadzujú ako posledné a dávajú dole ako prvé.


Čistite opatrne

Čistenie perlových šperkov (okrem náhrdelníkov) môžete vykonávať v mydlovej či jarovej vode, kde ich nechajte namočené len krátko. Po uschnutí odporúčame namazať perly tenkou vrstvou oleja, aby nevysychali. Perlové náhrdelníky navlečené na niť ale do vody nenamáčajte, očistite ich iba vlhkou handričkou. Nikdy nepoužívajte kyslé alebo zásadité roztoky, ako je ocot alebo kyselina citrónová.

perlové šperky - KLENOTA

Noste čo najčastejšie

Perly pre udržanie svojej krásy potrebujú pozornosť. Milujú kontakt s pokožkou, a preto im preukážete najlepšiu službu tým, že ich budete nosiť. Vďaka prirodzenej mastnote, ktorú perlám ľudská pokožka prepožičiava, sú lesklé a žiarivé. Keď naopak zostávajú dlhšiu dobu nedotknuté, ich povrch sa začne narušovať a šupinatieť. Tento proces je viditeľný pri pohľade lupou. Ak sú pre vás perly iba sviatočnou záležitosťou, premažte ich aspoň raz za čas olejom. Rovnako ako ostatné šperkové kamene, ani perly neberte do sauny, pary, bazéna či mora. Agresívna chlórovaná alebo morská voda by mohla narušiť lepidlo, ktoré spája perlu so šperkom, prípadne nite, na ktorých sú perly navlečené. Pri opakovanom namáčaní nite rýchlo krehnú a ľahko sa pretrhnú.


Pravidelne kontrolujte

Na pripevnenie perly do prsteňa, náušníc alebo prívesku sa spravidla používa lepidlo, ktoré by nemalo byť viditeľné. Tejto skutočnosti si všímajte už pri kúpe. Ak je medzi perlou a miskou medzera alebo veľká vrstva lepidla, môže dôjsť k vypadnutiu. Avšak aj u kvalitne spracovaného šperku sa môže perla po nejakej dobe uvoľniť z lôžka, preto ho pre istotu pravidelne kontrolujte. Stačí vziať perlu medzi prstami a jemne skúsiť pootočiť. Ak sa hýbe, šperk nenoste a nechajte perlu v klenotníctve prelepiť.

U perlových náhrdelníkov sledujte, či sa niť nepovoľuje. Kvalitné prevedenie spoznáte podľa návleku, ktorý by vždy mal byť uzlíkovaný. To znamená, že sú jednotlivé perly oddelené uzlíkmi, aby sa neoťukávali. Navyše v prípade pretrhnutia náhrdelníka sa perly nerozsypú. Uzlíky musia byť dobre utiahnuté a medzi perlami by nemali byť medzery, ani keď z oboch strán za šnúru zatiahnete. Ak sa medzery objavia, nechajte perly radšej znova navliecť.

Pre koralové šperky platí v zásade to isté, čo pre perlové. Teda nevystavovať ich chemickým činidlám, vysokým teplotám, ostrým predmetom. Čistite ich šetrne v jarovej vode jemnou kefkou a nechajte voľne uschnúť.

Servis KLENOTA

Drahé kamene a perly sú nielen krásnou ozdobou, ale aj dobrou investíciou. Pri opatrnom zaobchádzaní a vhodnej starostlivosti vám vydržia dlhé roky ako nové. Ak ste u nás zakúpili šperk s drahokamom a radi by ste mu dopriali odborné vyčistenie, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám tiež individuálne poradíme, ako sa o konkrétny šperk môžete starať doma.

servis o zlaté šperky - KLENOTA